De spelregels voor de sloop en heropbouw aan 6 procent btw

bron: https://www.tijd.be/netto/analyse/vastgoed/de-spelregels-voor-de-sloop-en-heropbouw-aan-6-procent-btw/10263678.html

Vanaf Nieuwjaar kunnen in het hele land gebouwen afgebroken en heropgebouwd worden aan het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Maar aan die regeling worden nieuwe voorwaarden gekoppeld.

De spelregels voor de sloop en heropbouw aan 6 procent btw

Slopen en heropbouwen kan vandaag alleen in 32 stedelijke gebieden tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Elders moet 21 procent btw betaald worden op de afbraak, sloop en heropbouw. Maar zoals aangekondigd in het federale regeerakkoord wordt het verlaagde btw-tarief vanaf 1 januari tijdelijk uitgebreid naar het hele land, zij het onder strikte voorwaarden. Die aanvullende voorwaarden waren er niet in de 32 stedelijke gebieden en zullen er ook na Nieuwjaar niet zijn. In die centrumsteden kan zowel de oude als de nieuwe regelingen gehanteerd worden.

 

Enige eigen gezinswoning

 

Het verlaagde btw-tarief wordt voorbehouden voor de enige en eigen gezinswoning. Het moet dus gaan om een huis of appartement waarin u zelf gaat wonen. Het volstaat dat er hoofdzakelijk privégebruik is, wat betekent dat een deel van de woning voor uw beroep mag worden gebruikt. Tweede verblijven en woningen om te verhuren komen niet in aanmerking. Daarnaast mag u geen eigenaar zijn van een andere woning. Er wordt evenwel geen rekening gehouden met woningen waarvan men door een erfenis mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker is.

Bovendien moet het gedurende vijf jaar de enige en eigen woning van de bouwheer of koper blijven. Verhuist die toch vroeger, dan moet het belastingvoordeel voor het jaar van de verhuis en de resterende jaren van de vijfjarige periode worden teruggestort

 

Verkoop op plan

 

De nieuwe regeling zal er ook zijn voor een verkoop op plan door bouwpromotoren, voor zover aan de voorwaarden voldaan is. 

 

Beperkte bewoonbare oppervlakte

 

De toegelaten bewoonbare oppervlakte van de heropgebouwde woning wordt ingeperkt en mag maximaal 200 vierkante meter bedragen.

 

Sociale huisvesting

 

Ook de bouw of aankoop van woningen die gedurende een periode van 15 jaar verhuurd worden aan of via een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking. Daarvoor gold tot nu een tarief van 12 procent.

 

Tijdelijke regeling

 

De uitbreiding naar het hele land loopt tot 31 december 2022. Vul zo goed als mogelijk uw gegevens in

Gebruik Facebook


Deze website maakt gebruik van cookies en andere technologieën om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. Meer informatie.

Verdergaan
Blijf op de hoogte!