• Snelle service
 • 80% binnen de 2 maand verkocht
 • Veilige en wettelijke overeenkomsten
 • 24/7 bereikbaar via 0492 / 08 08 08
 • Extra vermelding op 7 portaalsites

Abattement: verminderde registratierechten voor je enige woning

Voor zover nog van toepassing: Sta je op het punt om een bouwgrond of woning te kopen? Als dat je enige woning of grond is, heb je recht op verminderde registratierechten. Door het zogenoemde abattement betaal je immers geen registratierechten op de eerste schijf van 15.000 euro. Deze korting kan oplopen tot 1.500 euro.

Wie onroerend goed koopt, betaalt hier registratierechten op. Een abattement is een korting op deze registratierechten. Als je nog geen eigenaar bent van een woning of bouwgrond, heb je namelijk recht op een vermindering op de eerste schijf van 15.000 euro van de aankoopsom. Let wel, het gaat altijd om de enige aankoop, niet om de eerste aankoop. Als je onlangs een woning verkocht hebt, kom je opnieuw in aanmerking voor een abattement bij een volgende aankoop.

DE VOORWAARDEN

 • De woning (of bouwgrond) is de enige woning van beide kopers (samen of apart). Het mag ook een sociale woning zijn.
 • Je moet binnen de twee jaar in de woning wonen. Of binnen de vijf jaar bij de aankoop van een bouwgrond of appartement op plan.
 • De woning doet dienst als hoofdverblijfplaats en je bent er gedomicilieerd. Het maakt niet uit hoe lang het je hoofdverblijfplaats is.
 • De woning of bouwgrond ligt in het Vlaamse Gewest.
 • Je moet de volle eigendom van de woning hebben. Vruchtgebruik volstaat niet.

Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je bij de notaris aangeven dat je gebruik wilt maken van het abattement. De notaris zal dat dan uitdrukkelijk in de akte vermelden en je de korting toekennen.

ENKELE VOORBEELDEN

1. Els (31) en Frank (28) staan op het punt om een woning te kopen van 250.000 euro in Oostende. Ze hebben allebei nog geen bouwgrond of woning. Ze hebben recht op het abattement en betalen daardoor minder registratierechten.

 • 10% registratierechten op 250.000 euro = 25.000 euro
 • vrijstelling op de eerste schijf van 15.000 euro = – 1.500 euro
 • Totaal van de registratierechten bedraagt 23.500 euro in plaats van 25.000 euro

2. Marie (45) en Gregory (47) kopen een bescheiden woning in Lier, die onder het klein beschrijf * valt. Ze betalen 170.000 euro. De registratierechten bedragen hier 5% of 8.500 euro. Het is hun eerste aankoop, voorheen hebben ze een appartement gehuurd. Ze hebben recht op abattement en betalen geen 5% registratierechten op de eerste schijf van 15.000 euro. Dat betekent dat ze 750 euro korting krijgen en dus 7.750 euro registratierechten betalen in plaats van 8.500 euro.

* Let wel, vanaf de zomer van 2018 wijzigen de registratierechten. Klein en groot schrijfgeld verdwijnt. De nieuwe registratierechten bedragen vanaf dan altijd 7%.

EN BIJ RENOVATIE?

Naast het gewone abattement bestaat er ook nog een renovatieabattement voor mensen die een verwaarloosde, leegstaande of onbewoonbare woning aankopen met als doel deze te renoveren tot een hoofdverblijfplaats. Een renovatieabattement kan een vrijstelling opleveren op de eerste schijf van 30.000 euro van de registratierechten. Ook hier zijn er een aantal voorwaarden:

 • De te renoveren woning ligt in Vlaanderen.
 • Het doel van de aankoop is om het pand te renoveren en er een hoofdverblijfplaats van te maken.
 • Het pand is opgenomen in een register van leegstaande, verwaarloosde of onbewoonbare woningen.

Het pand moet binnen een termijn van twee of vijf jaar na de registratie bewoond worden.

Graag wat meer informatie?

Bij het versturen van dit formulier ga je ook akkoord met onze privacy voorwaarden.

Verkopen

Je huidige woning verkopen of investeren in een nieuwe woning? Bekijk ons aanbod.

Verhuren

Een pand huren of verhuren? Correct Vastgoed helpt je verder.

Advies

Nood aan advies? Dan ben je altijd welkom in onze kantoren.

Blijf op de hoogte
Delen op FacebookFacebook
Delen op TwitterTwitter
Delen via WhatsAppWhatsApp
Delen via EmailEmail
AfdrukkenPrint