• Snelle service
 • 80% binnen de 2 maand verkocht
 • Veilige en wettelijke overeenkomsten
 • 24/7 bereikbaar via 0492 / 08 08 08
 • Extra vermelding op 7 portaalsites

De voor- en nadelen van cohousing

Steeds vaker zijn mensen geïnteresseerd om een wijk of gebouw met anderen te delen. Welke factoren spelen een rol bij het zogenaamde cohousing en heeft dat alleen maar voordelen? Wij wijzen je de weg in de wereld van het samenhuizen. Is het allemaal rozengeur en maneschijn, of is het toch eerder bezint eer ge begint?

ONDERVERHUREN, MAG DAT ZOMAAR?

En vooral het woord ‘zomaar’ is hierbij het allerbelangrijkst. Zo is het bij wet verboden om als huurder de touwtjes in handen te nemen en zomaar een kamer onder te verhuren. Je moet als huurder dus absoluut de toestemming vragen bij de verhuurder. Doe dat liefst schriftelijk in je huurcontract zelf of maak nadien een apart document. Door alle afspraken op papier te zetten, vermijd je discussies achteraf.

WAAR MOET JE OP LETTEN?

Is het voor Nele en Alfred – of haar ouders – dus voldoende om zomaar even te vragen of zij de huurwoning mogen onderverhuren aan bv. Gert? Neen, er zijn nog enkele spelregels waar iedereen zich aan moet houden.

 • We kunnen het niet genoeg benadrukken: je moet toestemming vragen.
 • Je mag niet heel je woning onderverhuren. Een kamer verhuren mag wel.
 • De duur mag niet langer zijn dan de hoofdhuurovereenkomst.
 • De hoofdhuurder -Nele en Alfred- moet de onderhuurder -Gert- uiteraard de correcte situatie laten weten.
 • Als de verhuurder de hoofdhuur beëindigt, dan moeten Nele en Alfred als hoofdhuurders hun onderverhuurder binnen de 15 dagen op de hoogte brengen. Het contract van Gert als onderverhuurder eindigt dan op dezelfde datum als het contract van Nele en Alfred als hoofdhuurders.
 • Maken Nele en Alfred zelf een einde aan de hoofdhuur, dan geldt de opzegtermijn van drie maanden ook voor de onderverhuurder en kan Gert in die rol om een schadevergoeding van drie maanden huurprijs vragen.
 • Nele en Alfred blijven altijd verantwoordelijk voor de woning en voor diegene die van hen onderverhuurt. Leeft Gert de regels niet na, dan haalt de hoofdverhuurder verhaal bij Nele en Alfred. De hoofdverhuurder heeft namelijk geen juridische relatie met Gert.

ONDERVERHUREN MET EEN CONTRACT?

Heb je een kamer op overschot om te verhuren? Dan is het niet voldoende om de geïnteresseerde onderverhuurder gewoon binnen te laten met zijn koffers en hem op geregelde basis om een huurbedrag te vragen. We onderscheiden twee verschillende situatie waar je al dan niet om een schriftelijk contract moet vragen.

HET SCHRIFTELIJK CONTRACT

Ook wanneer je gaat onderverhuren is de huurwet van toepassing. Gaat de onderverhuurder – in het voorbeeld hierboven Gert – van de woning eveneens zijn hoofdverblijfplaats maken? Dan is een schriftelijk contract voor onderverhuren verplicht te ondertekenen in zoveel exemplaren als er partijen zijn.

WANNEER EEN SCHRIFTELIJK CONTRACT NIET NODIG IS

Er zijn nog steeds situaties waar je als hoofdhuurder niet noodzakelijk een schriftelijk contract voor moet opstellen. Zo is het niet nodig wanneer de onderverhuurder van de woning ruimte er niet zijn of haar hoofdverblijfplaats van maakt. Dit is vaak het geval bij de verhuur tussen particulier voor één of enkele nachten. Ook bij onderverhuur van kantoorruimte wordt er vaak geen gebruik gemaakt van een schriftelijk contract.

Let wel: of je nu een schriftelijk contract met de onderverhuurder afsloot, of gewoon mondeling een afspraak hebt vastgelegd, de hoofdhuurder is altijd aansprakelijk voor de onderverhuurder en de eventuele schade die hij of zij berokkent.

Graag wat meer informatie?

Bij het versturen van dit formulier ga je ook akkoord met onze privacy voorwaarden.

Verkopen

Je huidige woning verkopen of investeren in een nieuwe woning? Bekijk ons aanbod.

Verhuren

Een pand huren of verhuren? Correct Vastgoed helpt je verder.

Advies

Nood aan advies? Dan ben je altijd welkom in onze kantoren.

Blijf op de hoogte
Delen op FacebookFacebook
Delen op TwitterTwitter
Delen via WhatsAppWhatsApp
Delen via EmailEmail
AfdrukkenPrint